Až lúky zaplavia nádherné žlté slniečka, mnoho z nás si povzdychne: ,,Keby a táto krása dala zakonzervovať a odložiť na zimu…“
Teplé jarné slniečko a modrú oblohu nezakonzervujete. Ale časť tej krásy a vône môžete. Vyrobte si púpavový med.
Hlávky púpavy môžete zberať spolu s deťmi – precvičia sa v trpezlivosti i v počítaní. Na jednu dávku medu totiž potrebujete 400 rozkvitnutých kvetov púpavy.
Zberajte ich čo najďalej od ciest a najlepšie po daždi – vtedy sú krásne umyté a bez prachu. Doma ich už neumývate.
Po 24 hodinách šťavu sceďte – prelejte ju cez gázou vyložené sitko a poriadne povytláčajte. Nezľaknite sa – tekutina je síce mútna, ale ona sa vyčistí.
Pridajte 1 a 1/2 kila cukru. A znovu nechajte zovrieť. Teplotu znížte a nechajte jemne vrieť. Takto nechajte odparovať asi 1 a 1/2 hodiny. Na povrchu sa vytvorí jemná pena. A to znamená, že hustota je dobrá. Počas odparovania by sa mala vypariť asi 1/3 objemu. Tekutina sa z lyžičky leje asi ako lepidlo.
Pripravte si fľaše na zaváranie – nahrejte ich buď horúcou vodou alebo ich na chvíľku ohrajte v rúre. Med nechajte zovrieť a rýchlo ho lejte do fliaš. Nechajte prázdny priestor asi tak centimeter pod okrajom. Hneď položte viečko, nechajte viečko ležať na fľaši cca 20 sekúnd. Zatiaľ plníte ďalšiu fľašu. Tým, že necháte viečko voľne položené na fľaši, ohreje sa vzduch v medzipriestore a keďže sa rozpína, vytlačí sa von. A teraz poriadne dotiahnite viečko.
Nechajte vychladnúť. Chladnúť môžete nechať aj otočené dnom nahor.